PES IKAN BAKAR
- Blend cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih, serai (hiris nipis-nipis), sedikit belacan dan kunyit hidup sehingga halus.
- Panaskan kuali dan tumis bahan blender dengan sedikit minyak.
- Masukkan gula dan perahan air asam jawa. Kemudian masak hingga naik minyak.
- Masukkan garam dan hirisan daun kunyit. Kacau sebati dan tutup api.
PES SAMBAL TUMIS
- Blend cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan belacan.
- Tumis dalam minyak panas, kemudian masukkan gula melaka/gula putih dan perahan air asam jawa. Kacau sehingga naik minyak.
- Masukkan garam/perisa. Tutup api.
PES GULAI IKAN
- Tumis bawang merah dan bawang putih yang dihiris halus bersama daun kari dan halba campur sehingga kekuningan.
- Masukkan bahan blender - rempah kari ikan, bawang merah, bawang putih, bawang besar dan sedikit cili kering.
- Masukkan perahan air asam jawa dan garam. Kacau sebati, masak sehingga naik minyak. Tutup api. (Semasa gunakan pes, cuma tambahkan santan, ikan dan bendi/terung/timun dan sebagainya).
KUAH BLACK PEPPER
- Rebus bawang besar dan kentang sehingga lembut. Bila sejuk, blend sehingga halus menggunakan air rebusan tersebut.
- Panaskan kuali dan leburkan sedikit butter.
- Masukkan kentang dan bawang yang di blender.
- Masukkan sos black pepper, sos tiram dan kicap.
- Tambahkan sedikit serbuk lada putih, gula dan garam.
- Sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah.
- Masak sehingga pekat dan naik bau. (Boleh di makan dengan fries, ayam goreng dan lain-lain).
PES NASI GORENG IKAN BILIS
- Blend cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, sebiji tomato (dibuang biji) dan sedikit belacan.
- Tumis dalam minyak panas.
- Masukkan serai yang diketuk, gula dan perahan air asam jawa.
- Kacau sehingga naik minyak.
- Masukkan garam/perisa. (Semasa menggunakan pes, tambah air, masukkan daun kesum dan ikan. Juga kacang bendi/ timun. Tunggu didih dan tutup api).
No comments:
Post a Comment