Monday 31 July 2017

RESEPI ROTI GOLOK

Bahan A:

1 cawan air suam
1 paket yis
4 sudu gula
2 sudu susu pekat
2 sudu planta
3 1/2 cawan tepung
1 biji telur

Cara - Cara:

  1. Campurkan yis dan air, kemudian biarkan yis rehat dan berbuih.
  2. Telur dipukul sedikit.
  3. Campurkan susu pekat, gula, planta dan telur ke dalam bekas berisi tepung, kemudian kacau sebati. 
  4. Curah bancuhan yis sedikit demi sedikit kedalam tepung tadi. (Ikut kepada keperluan tepung, ada masa tak perlu guna kesemua air bancuhan yis tadi. Asalkan uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada tangan dah ok)
  5. Rehatkan dalam sejam atau sehingga doh kembang dua kali ganda.
  6. Kemudian tumbuk-tumbuk doh yang sudah kembang tadi dan uli sehingga cantik licin. 
  7. Boleh la dibentuk dan dimasukkan kedalam bekas.
  8. Rehatkan doh sekali sehingga naik dua kali ganda.
  9. Bakar guna api panas dan bawah lebih kurang 20 minit atau sehinnga masak dengan suhu 150c. 
  10. Keluarkan dan sejukkan. 
  11. dah sejuk, sapukan permukaan roti dengan majerin atau buttercup dan tabur dengan gula. 
  12. SIAP!.

No comments:

Post a Comment