Sunday 12 February 2017

RESEPI APAM BALIK

Bahan-bahan:



Bahan A (untuk Apam Balik)

2 cawan tepung gandum 
1/4 cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder (tepung penaik)
1 biji telur
1 1/2 cawan susu full cream atau susu cair
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
Minyak (untuk disapu pada kuali)

Bahan B (untuk ditabur pada Apam Balik)

Serbuk kacang tanah (goreng tanpa minyak kemudian kisar kasar)
1 tin jagung krim (optional)
Gula pasir secukupnya

Cara: 

  1. Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan garam. 
  2. Pukul telur bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan susu dan pewarna kuning. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan bahan ayak (step no.1) dan kacau sehingga adunan tepung menjadi licin dan tidak berketul. 
  4. Perap selama 1 jam.
  5. Panaskan kuali non stick, ambil tisu atau kain basah, lap permukaan kuali dengan minyak cukup sekadar lapisan nipis di permukaan.
  6. Tuang adunan anggaran satu senduk lebih. 
  7. Biarkan seketika sehingga gelembung udara naik. 
  8. Kemudian tabur sedikit bahan B. 
  9. Lipat dan angkat apam balik. 









Resepi ini di ambil dari FB untuk dijadikan rujukan di masa akan datang. Lagi senang buka blog terus daripada kena search dan scroll menu ni lagi. Bukan senang nak cari resepi ni di lain hari mana la tau owner FB tu padam pula kan? hihi

No comments:

Post a Comment