Bahan-bahan:
- Sedikit minyak masak- 12 batang cili merah
- 12 biji sili padi
- 10 biji bawang kecil/merah dihiris
- 3 biji bawang putih dihiris
- 5 biji tomato dipotong 4
- 5cm belacan
- 2 sudu pati ikan bilis atau segenggam bilis biasa
- 3 sudu gula merah/ secukup rasa
Cara menyediakan:
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Goreng belacan seketika. Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Goreng sehingga layu dan masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
- Sejukkan semua bahan yang telah digreng tadi.
- Masukkan semua ke dalam penisar atau lesung batu. Kisar/tumbuk sehingga separa halus.
- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan paaskan.
- Masukkan gula merah dan gaul rata. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu ikut citarasa.
- Siap!
Sambal ini lagi lama disimpan lagi sedap tapi jangan simpan sehingga 3 minggu. Panaskan sambal sebelum makan.
No comments:
Post a Comment