Monday, 22 May 2017

RESEPI SAMBAL




Bahan-bahan:

- Sedikit minyak masak
- 12 batang cili merah
- 12 biji sili padi
- 10 biji bawang kecil/merah dihiris
- 3 biji bawang putih dihiris
- 5 biji tomato dipotong 4
- 5cm belacan
- 2 sudu pati ikan bilis atau segenggam bilis biasa
- 3 sudu gula merah/ secukup rasa

Cara menyediakan:


  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika. Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Goreng sehingga layu dan masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digreng tadi.
  5. Masukkan semua ke dalam penisar atau lesung batu. Kisar/tumbuk sehingga separa halus. 
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan paaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu ikut citarasa.
  8. Siap!
Sambal ini lagi lama disimpan lagi sedap tapi jangan simpan sehingga 3 minggu. Panaskan sambal sebelum makan.

No comments:

Post a Comment