Monday, 22 May 2017

RESEPI ROTI BUTTER


Bahan-bahan:

  • 1 cawan air suam
  • 1 paket yis
  • 4 sudu gula
  • 2 sudu susu pekat
  • 3 1/2 cawan tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu planta

Cara menyediakan:

  1. Campurkan yis dan air, biarkan yis rehat dan berbuih.
  2. Telur dipukul sedikit.
  3. Campurkan susu pekat, gula, planta dan telur kedalam bekas berisi tepung. Kemudian kacau sebati. 
  4. Curah bancuhan yis sedikit demi sedikit ke dalam tepung tadi. (Ikut kepada keperluan tepung, ada masa tak perlu guna kesemua bancuhan yis tadi. Asalkan uli menjadi doh yang lembut dan tak melekat ditangan dah ok.)
  5. Rehatkan dalam sejam atau sehingga kembang 2 kai ganda.
  6. Kemudian tumbuk-tumbuk doh yang suda kembang tadi dan uli sehingga cantik licin. 
  7. Bolehlah dibentuk dan diletakkan dalam bekas. 
  8. Rehatkan doh sekali lagi. Biar naik 2 kali ganda.
  9. Bakar menggunakan api atas dan bawah lebih kurang 20 minit atau sehingga masak dengan suhu 150'c.
  10. Keluarkan dan sejukkan atas redai, kemudian sapu permukaan roti dengan majerin atau butter cup dan tabur dengan gula halus. 
  11. Siap!



No comments:

Post a Comment